Книга: Мисловни водопади – Б04

МИСЛОВНИ ВОДОПАДИ ЗБИРКА НА ХРВАТСКИ И МАКЕДОНСКИ АФОРИЗМИ   Издавач: Здружение на хрватски афористичари и хумористи (2022) Уредништво: Златко Томиќ (главен уредник), Васил Толевски, Дражен Јерговиќ, Мирослав Вукманиќ, Младен Вуковиќ, Лука...

Книга: К.О од О.К – Б04

К.О.  од О.К. Ондреј Каламар Издавач: CompuTech doo, Србија (2022) Превод од словачки: Александар Чотриќ   Јасновитката ми кажа дека ме чека светла иднина. Меѓутоа, заборави да додаде дека тоа се вика крематориум.   Зошто брзате? На крајот...

Книга: Четврта доза – Б02

ЧЕТВРТА ДОЗА – ЗБОРНИК АФОРИЗМИ Здружение на хрватски афористичари и хумористи   Издавач: Здружение на хрватски афористичари и хумористи За издавачот: Младен Вуковиќ Уредници: Јандре Дрмиќ, Дражен Јерговиќ, Мирослав Вукманиќ и Роберт Мариќ...

Книга: На иста адреса

ХРИСТИНА ДЕОЛСКА, МИЛЕ ЃОРЃИЈОСКИ Библиотека: НОВИ ХОРИЗОНТИ Издавач: ОРИОН-Делчево Уредник: Миле Ѓорѓијоски   Сите тишини во аглите заборавени, и сите празнини меѓу будноста и сонот оставени ќе воскреснат да го стасаат времето.   Да го...

НАЈНОВИ АФОРИЗМИ

Афоризми: Маја Цекова – Б04

Се додека нашиот народ се задоволува да живее во рамки, со нив ќе владее власт без граници.
 
Картите за клиничката рута се неповратни.
 
Држете ги очите отворени, ако сте меѓу  оние што сте го раниле бикот.

Афоризам: Иван Карадак – Б04

Мисли за замислување   Нашите политичари никако да сфатат дека земјата не се ора со оратори, туку со орачи!   Кога ни кажаа дека сите инструменти на власта се во наши раце, знаевме дека ќе си ја отпееме...

Афоризми: Миле Ѓорѓијоски – Б04

Сатирични дамари   Ако се суди по стандардот на патриотите, вреди секој ден да се умира за татковината.   Има разлика: бугарската комисија одлучува, а нашата само аминува!   Знам зошто историската...

НАЈНОВИ КАРИКАТУРИ

НАЈНОВИ ЕПИГРАМИ

НАЈНОВИ КОЛУМНИ

Колумни: Соња Р. Јовановска – Б04

Историјата не им припаѓа исклучиво на историчарите, за само тие да одлучуваат за неа… Не припаѓам на ниту една партија, ниту пак некој член на моето семејство бил приклонет кон „едни“ или „други“, но секогаш сме биле...

Колумни: Татјана Алексиќ – Б04

Родителствување Не секој е предодреден за родител. И родителствувањето е вештина за која освен секс треба да се развијат уште други многу способности, одговорност и безусловна љубов. Единствената безусловна љубов, која...

НАЈНОВИ ПРИКАЗНИ